10 gode råd til at nedsætte stress

Jeg håber, at du vil få glæde af at bruge disse enkle metoder til daglig stressreduktion.

Det behøver nemlig ikke være en stor og krævende indsats når vi snakker om at forebygge eller bekæmpe stress. Ofte kan meget lidt gøre en stor forskel. Og en lille indsats er bedre end ingen. Din krop og dit sind vil takke dig for det.

Hvis du er alvorligt ramt af stress vil disse øvelser og nye vaner du skaber ikke være nok i sig selv. Men de vil stadig være med til at gøre en forskel og ikke mindst at få dig til at stoppe op og mærke efter. Det hele handler om bevidsthed.

Gør disse 10 små vaner til en naturlig del af din hverdag ved at udføre dem dagligt, så du kommer ind i en god stress-bevidsthed.

page2image1406097776

10 nemme vaner, der sænker dit stressniveau på kun få minutter

 

page5image1406562288

Vane 1· Få din smartphone ud af soveværelset NU!

Tag først din smartphone frem når du har udført punkt 2 🙂
Din smartphone får dig direkte ud af kroppen og op i hovedet – og dette er rigtig, rigtig skidt for din stress!

page3image1406272112

Vane 2 · Start morgenen med at gøre noget godt for dig selv

Begynd hver dag med ro og fokus. Som det første du gør når du vågner om morgenen. Hvis du er meget stresset så hænger dit sind fast i stress og her er du nødt til at gøre noget pro-aktivt for at hjælpe dig selv ud af stressen. Det kommer ikke til at ske af sig selv hvis du ikke gør noget.

Gør noget der bringer dig i kontakt med din krop. Det kan være at tage 10 dybe, rolige vejrtrækninger, lave en enkelt yogaøvelse, gå i bare tæer ud i haven og mærke solen eller regnen på kroppen eller at tage et dejligt koldt eller varmt bad.

 

page3image1406272112

Vane 3 · 80%´s reglen

Stil mod at bruge max 80% af dine ressourcer hver dag. Giv plads til at genoplade dine batterier HVER DAG!
Dette gælder på alle plan. Både arbejdsmæssigt og privat. Det er vigtigt at din krop kommer ud af alarmberedskab og det kan den kun hvis du ikke yder max hver dag.
Giv dig selv mindst 20% “ro-tid” eller “uplanlagt tid” HVER DAG! Sku ned for aktivitetsniveauet og giv dig plads til at lade op med ting der er godt for dig.

page3image1406272112

Vane 4 · Træk vejret helt ned i maven

Mange mennesker trækker kun vejret “halvt”. Det vil sige, at de kun trækker vejret i den øverste del af brystkassen, selvom vi faktisk er designet til at trække vejret helt ned i den nederste del af lungerne.

For at sænke stressniveauet, skal du aktivere den dybe indånding, hvor luften kommer helt ned dybt i lungerne. Når du gør det, aktiverer du med det samme dit parasympatiske nervesystem, hvilket svarer til at trykke på stress-bremsen i din krop.

At trække vejret dybt og langsomt er kontraindikation for stress og angst. Det er umuligt at være i alarmberedskab og “flygte fra en løve” når vi trækker vejret stille, roligt, dybt og langsomt.

Prøv selv. Og læg gerne din hånd på den nederste del af maven imens.

page5image1406562288

Vane 5 · Grin for pokker. Kom nu. Livet skal være sjovt!

Latter sænker med det samme stressniveauet i kroppen. Sørg derfor for at grine meget og ofte. Er du i parforhold så gør noget skørt med din partner. Det løsner ALT op lige med det samme. Giv din partner et smæk i numsen, slå ham/hende med en pude, lave en orangutang-dans eller sæt “Apache” på med Tommy Seebach og dans til den som der danses i videoen 🙂

At grine er noget, vi alle kan. At grine er liv. Og det er endda ganske gratis 🙂

page3image1406272112

Vane 6 · Giv og modtag berøring

At kramme et andet menneske er en dejlig og ganske enkel måde at sænke kroppens stressniveau på.

Undersøgelser har vist, at vi, ved at holde om et andet menneske i minimum 20 sekunder, kan sænke stressniveauet markant.

Vi er så tit hurtigt videre. Prøv at blive i nærværet, i roen. Med din partner eller med dine børn. Bliv i krammet.

 

page3image1406272112

Vane 7 · Tænk på en dag ad gangen. Og nogle gange endda kun en time ad gangen.

Du skal ikke nå det hele på én gang. Du skal nyde livet. Ofte har vi tendens til at ville overskue det hele på én gang. Og vi kan ikke finde ro og nærvær når vi har alle de ting i hovedet. Du har ikke brug for at bekymre dig. Næsten ingen af dine bekymringer bliver til noget, og hvis de skulle blive til noget alligevel, så har du sikkert allerede brugt mere energi på at bekymre dig om det end den energi bekymringen koster..

Hvis du ikke tør at slippe din bekymring, så skriv den ned på en gul seddel. Og slip den så.

Det betyder ikke, at du ikke skal planlægge. God planlægning er vigtig og øger kvaliteten af nuet. Men når du har planlagt ugen foran dig, så slip den og koncentrer dig kun om den dag, du er midt i.

Det giver ro, nærvær og langt mindre stress.

 

page4image1407368064

Vane 8 · Dyrk motion – men ikke for meget

Bevægelse er et godt værktøj til at forebygge og bearbejde stress. Når du bruger kroppen er det med til at sænke stresshormonet. Samtidig øger det dig kropsbevidsthed og hjælper dig til, i langt højere grad, at komme fra hovedet (tankesindet) og ned i kroppen. Det er virkelig sundt for din stress.

Er du meget stresset, bør du ikke dyrke hård motion. Det er nemlig med til at stresse kroppen endnu mere.

Men gå-ture, roligt løb, yoga, svømning og styrketræning kan udrette mirakler for en stresset krop og et stresset sind.

Har du svært ved at komme igang, så sig til dig selv, at du bare skal lave yoga i 5 minutter. Og får du så lyst til at lave mere når du først er i gang, så er det fint. Og hvis ikke, har du gjort det godt med de 5 minutter du  valgte.

 

page4image1407368064

Vane 9 · Gør noget du nyder

Det lyder så banalt – og dog er det alligevel så vigtigt. DU er vigtig. Og derfor er det også vigtigt at du gør gode ting for dig selv. Bare følelsen af, at du nu vælger at gøre noget godt for dig selv, er stress-nedsættende. Du viser dit sind, at du nu kontrollerer at putte nydelse ind.

Prøvbevidst at nyde. Lav en dejlig kop kaffe eller the. Gå i bad og ordn negle. Gå ud i haven og tag nogle blomster med ind. Sæt dig på gulvet i lotus-stilling og lyt til musik.

Tænk også over at holde små nydelsesfulde pauser i løbet af dagen, hvor du gør noget, der giver dig ny energi. En lille stund i solen, en lille meditation, frisk luft, 10 armbøjninger – eller hvad nu du er til 🙂

 

page5image1406562288

Vane 10 · Afslut dine opgaver

Multitasking er IKKE lig med succes!

Singletasking er det nye sort 🙂

Undersøgelser viser, at du ikke bliver mere effektiv af at multitaske og gøre tusind ting på én gang.

Prøv at sætte dit fulde fokus på én ting ad gangen. Og færdiggør den ting med nærvær. Du må gerne holde pauser imens du laver tingen, men lad være med at gå i gang med en ny ting.

Nyd at du bagefter kan sætte flueben ved din færdiggjorte ting, så nyd det!

 

Kærlig hilsen

Louise

Kontakt mig her