Følelser, hvorfor er de så vigtige?

Psykoterapeut i Vejle · Kognitiv terapeut · gestaltterapeut · hypnoseterapeut

Følelser · og hvorfor de er så vigtige..

Du ved det allerede ikk?… at du har følelser… hvis du ikke havde følelser ville du nok slet ikke være landet her på denne side. Der er noget der har fået dig hertil. Måske nysgerrighed eller måske fordi du har fået nok af noget. Der er noget der påvirker dig.

Det kommer sikkert ikke bag på dig at vi mennesker er født med følelser. Og at vi er født med dem af en årsag. Men hvad mange af os ikke er bevidste om er, at vi ret hurtigt lærer at lukke ned for disse følelser ELLER at vi lærer at genopdrage vores følelser.

Genopdrage? Hvad mener du med det?

Jo, ser du…
Føleleser er også kulturelt bestemte. Eller dvs, undersøgelser har faktisk vist, at alle kulturer i bund og grund oplever de samme følelser.
MEN…. det er forskelligt hvordan vi reagerer på vores følelser… altså udadtil.
Allerede som barn lærer mange af os at nogle følelser ikke er tilladte. Eksempelvis har det, i vores danske kultur, været sådan, at drenge/mænd ikke må være bange og kede af det, men til gengæld må de gerne være vrede.

Piger/kvinder må til gengæld gerne være bange og kede af det, men til gengæld er vrede ikke så velanset hos kvinder. Faktisk har det været sådan, at vrede fik en diagnose hos kvinder. Kvinder kunne således lide af “hysteri” og helt op til år 1954 fjernede man livmoderen hos kvinder med hysteri. I dag kaldes dette stadig hysterectomi.

Når vi som børn og unge kvinder oplevede, at vi ikke måtte vise eksempelvis vrede, så var vi jo nødt til at lave denne følelsesmæssige reaktion om til en mere tilladt følelse. Dette blev typisk ked af det hed. Så når vi i virkeligheden blev rigtig vrede fordi andre gjorde noget uretfærdigt eller trådte ind over vores grænser, ja så blev vi kede af det.

Mænd var også nødt til at genopdrage deres følelser. Det var ikke velanset for en ung mand at reagere overfor mor med vrede, for det havde mor jo selv lært at lukke ned for, og denne følelse kunne således opleves som “farlig” – noget man helst skulle tysse ned. Her kunne det være fordelagtigt at lave følelsen om til ked af det hed.

Men overfor vennerne var ked af det hed noget der blev gjort grin med. Her måtte vreden i stedet findes frem..

Dette er naturligvis ganske karikeret – det ved jeg godt.

Problemet er…

Vores fantastiske følelsesregister bør vi se som en yderst effektiv GPS! De fortæller os PRÆSIST hvad vi skal tage os af og de hjælper os til at reagere hensigtsmæssigt.
Men når vi lærer at lukke ned for, eller ikke at lytte til vores følelser så har vi balladen. For mange af os kan det betyde, at vi lever et helt liv “udenfor os selv”, eller “ikke rigtig tilfredse”. Det kan i værste tilfælde betyde, at vi får stress, depression eller angst for ikke at nævne ondt i maven, spændinger i kroppen etc.

Afleder-adfærd

Men hvad skal vi gøre når vi ikke har lært at lytte til og reagere på vores følelser?
De fleste af os kender afleder-adfærd. Det, at vi mærker noget ubehag og afleder på det ved at spise, ryge, drikke, sove, bruge tid på sociale medier, dyrke sex og mange andre ting. For mange bliver det endda til misbrug.

Det kræver hårdt arbejde at komme ud af et sådant mønster. For at tage dig selv tilbage og flytte hjem i dig selv igen.

Men det er det hele værd! Og jeg vil meget gerne være din støtte på rejsen tilbage til dig selv!

Kontakt mig her